Forskjellen mellom TV med avgift og internett uten

Home / TV-lisens og finansiering av NRK / Forskjellen mellom TV med avgift og internett uten

Forskjellen mellom TV med avgift og internett uten

Et av de sterkeste argumentene for å avvikle den gamle kringkastingsavgiften var at den resulterte i en vanskelig forskjell mellom betaling for en fysisk TV-mottaker, og ingen betaling for en rekke andre enheter som kunne motta sendinger. Samtidig er det også noen som vil hevde at den nye løsningen med finansiering over statsbudsjettet også gjør at det er noen som aldri ser på TV som må være med og betale for tjenesten.

TV og internett har kanskje flere fellestrekk enn hva man tror

For å virkelig sammenligne TV og internett på en rettferdig måte er det nødvendig å skille ut NRK, som er tjenesten som mottar pengene fra skatt eller avgift på TV, fra regnestykket.

Hvis man da tenker på de kommersielle kanalene så er de i høyeste grad frivillige å betale for, enten man gjør det i form av et abonnement eller ved å se på reklamer. På denne måten er de også sammenlignbare med en internett-forbindelse via for eksempel fiber eller mobildata. Der kan man både strømme filmer og spille på Mummys Gold mobil, men det er ingen skatt eller avgift hvis man ikke bruker internett.

Den nye modellen gjør det mer tydelig hva finansieringen av NRK egentlig handler om

Alle løsninger for finansiering av NRK vil ha sine fordeler og ulemper, men det finnes en klar pedagogisk fordel med å fjerne den direkte koblingen mellom det å eie en TV og det å betale for NRK. Ved å se på NRK som en viktig tjeneste som skal finansieres med offentlige midler, på lik linje med pressestøtte og subsidiering av for eksempel opera og annen kultur, blir det mer tydelig at det er denne finansieringen av NRK som er viktig – og ikke hvorvidt man har en boks i stua eller ikke. Noen vil fortsatt mene at dette er urettferdig, men det blir i hvert fall enklere å forstå.